Egy doboz szeretet a Pusztinai Magyar Házba

Az idén is szeretettel kaptunk karácsonyi cipősdoboz adományokat a szülőktől, diákoktól, felajánlóktól a csángó gyermekek javára. A ráckeresztúri iskola aulájában gyűjtöttük, majd 2023. november 24-én elszállítottam a székesfehérvári Ciszterci Szent István Gimnáziumban elhelyezett gyűjtőpontra.

November utolsó hetében elindultak a ráckeresztúri, székesfehérvári karácsonyi adományok a Moldvai Magyarságért Székesfehérvári Egyesület támogatásával valamint Nagy Zoltán Péter, a Fejér Megyei Hírlap főszerkesztője vezetésével a moldvai Pusztinába (Románia). Köszönjük a 27 ajándékcsomagot, mellyel gazdagíthattuk a szállítmányt.

Az ajándékok átadása a szenteste előtti napon lesz a Pusztinai Magyar Házban.
December 1-jén, pénteken délelőtt ellátogatott a Pusztinai Hagyományőrző csoport négy tagja Ráckeresztúrra, ahol megtekintették az iskolát, megismerkedhettek az új épület mellett kollégáinkkal és diákjainkkal és köszönetet mondhattak az adományokért.

Ezután Ráckeresztúr Önkormányzata képviseletében Lisziné Hunyadi Hajnalka alpolgármesterrel, a hivatal dolgozóival ismerkedhettek meg a pusztinaiak. Ezúton is köszönjük a hivatal részéről a reggeli frissítőt és a Ráckeresztúrra emlékeztető ajándékokat, mellyel nagy örömet okoztak a vendégeknek.

Aznap este 18 órakor a székesfehérvári Szent István Művelődési Házban az Ádventi jótékonysági est keretében a Pusztinai Hagyományőrző Csoport adventi, karácsonyi műsorral örvendeztette meg több jeles hazai művész mellett a nézőközönséget. A közösség tagjai között van az Európai Polgár-díjas és Magyar Művészetért-díjas népdalénekes, Nyisztor Ilona és a helyben tanító Mátyás Mónika népművelő is. Az est keretében a gyűjtés bevételével fele-fele arányban a Kárpátaljai Református Egyházkerület „Mandulafa” Idősek Otthonát (Beregszász) és a munkácsi Szent Erzsébet Karitászt támogatják.

Másnap, szombaton magyar nyelvű szentmisén vehettek részt a Ciszterci-templomban. A nap folyamán felléptek délután Deák Lajosné képviselő asszony szervezésében a volt vízivárosi iskola épületében hagyományőrző műsorral.

Ráckeresztúr iskolája bevonásával, önkormányzata támogatásával, a Moldvai Magyarságért Székesfehérvári Egyesület segítségével évente két alkalommal megrendezett külhoni magyarokat, jelen esetben a Pusztinai Magyar Ház magyar nyelvet tanuló diákjait segíti adventi szeretetcsomagokkal és tavasszal immár az idén tizedik éve megrendezett Pusztinai Kézműves Napok programsorozatával. Ez utóbbi a helyszínen zajlik tanítók, tanárok vezetésével. Segítjük mindannyiukat abban, hogy megtapasztalják és megéljék a magyar identitásukat, (vissza)tanulják a magyar anyanyelvet, felelevenítsék és megéljék ősi magyar néphagyományaikat, ami a 300 évvel ezelőtti lassan kihaló kulturális értékeket tükrözik. Mindebben az iskola nemcsak segítő partner, hanem intézményünk diákjai és kollégái, sőt, maga a falu közössége is ezen különleges értékek felfedezője lehet, amelyben a személyes találkozás – az 1200 km-es távolság ellenére – a két kultúra összhangjának, múltjának, jelenének megélése révén a nemzeti összetartozást megélhetjük, megtapasztalhatjuk.

A Pusztinai Magyar Oktatási programban továbbra is szeretnénk aktívan részt venni intézményi és egyesületi szinten, amely által kölcsönösen gazdagodunk a személyes kapcsolatok sorsok megismerése által egymás tiszteletének, szeretetének megélésében.

 

Fux István ig.

 

 

További Híreink

Verseny-eredményeink – 2023/2024

Verseny-eredményeink – 2023/2024

Tehetséggondozó munkánk egy részét jól mutatja, hogy iskolánk az idén 107 versenyszámban vett részt, amely a helyi szervezéstől nemzetközi szintig magába foglalt többféle versenyt egyéni, páros csoportos szinten.
Gratulálunk a diákoknak a felkészülésért! Köszönet a felkészítésért a kollégáknak és a támogatásért a szülőknek!

bővebben