Maroskeresztúri küldöttség Ráckeresztúron

A Maroskeresztúri Általános Iskola és Óvoda vezetői és pedagógusai érkeztek február 19-23-ig Ráckeresztúrra. Mindannyian a Nemzetközi Pedagógiai Szakmai Konferencián előadóként és hallgatóként vettek részt.

  1. október 28-án a maroskeresztúri iskola és óvoda és a ráckeresztúri iskola és óvoda testvérintézményi megállapodás és együttműködést kötöttek fenntartóik támogatásával Maroskeresztúron. Fux István iskola- és Gáborné Kutasi Katalin óvodaigazgató a helyi nemzetközi szakmai napjukon aktív részesei lehettek „Az innovatív kultúra fejlesztése” címmel Pápai Annamária pszichológus, a Maros Megyei Erőforrás és Nevelési Tanácsadó Központ (CJRAE) munkatársa által tartott szabadtéri aktív személyiség- és közösségfejlesztő tréningnek. Az óvodavezető aszony bemutatta az óvoda éves nevelési programjain keresztül a szakmai munkájukat, a kulturális hagyományaikat, a helyi értékeiket. Fux István az iskolában folyó szakmai munkát, a tapasztalatokat, valamint mesterpedagógus programját mutathatta be a kollégáknak.

A 2024. február 21-i ráckeresztúri Nemzetközi Pedagógiai Szakmai Konferencián Albert Zoltán bemutatta a saját intézményén, a környezeti- , gazdasági- és történeti múltján, jelenén keresztül a romániai oktatási rendszer modernizálási törekvéseit.

A szakmai műhelymunkák során Halmágyi Kinga, a Maroskeresztúri Általános Iskola intézményéhez kapcsolódó óvoda vezetője mutatta be intézményei jógyakorlatait. Témájában kifejtette mindazokat a bevált és oktatás-nevelés szempontjából megtapasztalt szakmai fogásokat, amelyek alapján az intézmény működik.

A rendezvény vendégei között köszönthettük Tessely Zoltán országgyűlési képviselő urat és Deák Lajosné Székesfehérvár-Öreghegy képviselőjét, aki személyes ajándékkal lepte meg vendégeinket.

  1. március 1-jén a Ráckeresztúri Mosoly Óvoda Húsvéti Hagyományőrző Napi rendezvényén vett részt Halmágyi Kinga maroskeresztúri óvodavezető és kolléganője, Kacsó Beáta, akik verssel, énekkel és áldással kívántak boldog ünnepet a résztvevőknek.

A néhány napos vendéglátás során a magyar kultúra értékeinek megismerése és értékőrző szerepének bemutatása révén erdélyi vendégeink megismerhették Martonvásár, Székesfehérvár és Százhalombatta természeti-, történeti- és kulturális értékeit. Martonvásáron a kastélykert mellett Beethoven kiállítással, Székesfehérváron a belvárossal, a Patikamúzeummal (egy gyógyszerészeti foglalkozás erejéig),  a Ciszterci-templommal és orgonájával, és a Szent István Múzeumban látható „Az ókori Kína kincsei – Jáde Császárok kora” című kiállítással, és Agádon gasztronómiai különlegességekkel ismerkedhettek meg. Végül folytatódott és záródott Százhalombatta különleges értékeivel, belvárosi érdekességeivel és régészeti kiállítással és történetével.

A magyar kultúra értékőrző szerepe, megőrzése, felkutatása és feldolgozása, valamint hagyományőrző továbbadása lesz az 2024. október maroskeresztúri nemzetközi szakmai továbbképzés témája, amelybe bekapcsolódva folytatunk immár testvér-intézményeinkkel karöltve.

Köszönjük a magam és vezetőtársam, Gáborné Kutasi Katalin nevében az együtt töltött napokat és közös programokat.

Köszönetünket fejezzük ki támogatóink részére a Dunaújvárosi Tankerületi Központnak, A Ráckeresztúri Iskolásokért Alapítványnak és a Rácmenzának.

 

Fux István intézményvezető – Ráckeresztúri Petőfi Sándor Általános Iskola

További Híreink

Verseny-eredményeink – 2023/2024

Verseny-eredményeink – 2023/2024

Tehetséggondozó munkánk egy részét jól mutatja, hogy iskolánk az idén 107 versenyszámban vett részt, amely a helyi szervezéstől nemzetközi szintig magába foglalt többféle versenyt egyéni, páros csoportos szinten.
Gratulálunk a diákoknak a felkészülésért! Köszönet a felkészítésért a kollégáknak és a támogatásért a szülőknek!

bővebben