Tájékoztató utazási kedvezményekről

Ezúton tájékoztatom a diákigazolvánnyal kapcsolatos közlekedési kedvezmények változásával kapcsolatban. Kérem, hogy alaposan olvassák át a kedvezményekről szóló tájékoztatást!

 

  1. március 1. napján hatályba lépett a 38/2024. (II.29.) Korm. rendelet a közforgalmú személyszállítási utazási kedvezményekről.

 

Az alábbiakban az életkor alapján járó utazási kedvezményeket részletezzük:

  • A 6. életévüket be nem töltött személyek a helyközi közlekedésben 100 %-os jegykedvezménnyel és a helyi közlekedésben 100 %-os bérletkedvezménnyel utazhatnak felnőtt kísérővel.
  • A 6. életévüket betöltött személyek a 14. életévük betöltéséig a helyközi közlekedésben

100 %-os jegykedvezménnyel utazhatnak, és a helyi közlekedésben bérletkedvezményre jogosultak, melynek mértéke az adott helyi közlekedési szolgáltató honlapján olvasható.

  • A 14. életévüket betöltött személyek a 25. életévük betöltéséig 50%-os kedvezményű jeggyel utazhatnak a helyközi közlekedésben.

 

Az alábbiakban a tanulói jogviszony alapján diákigazolvánnyal igénybe vehető utazási kedvezményeket részletezzük:

A nappali és esti munkarendű oktatásban részt vevő tanulók, valamint a szakmai oktatásban tanulói jogviszonyban álló személyek a helyközi közlekedésben 90%-os bérletkedvezménnyel utazhatnak, és a helyi közlekedésben bérletkedvezményre jogosultak, melynek mértéke az adott helyi közlekedési szolgáltató honlapján olvasható.

A szakmai oktatásban felnőttképzési jogviszonyban álló személyek esetében a korábbi levelünkkel ellentétben nem javasoljuk a helyközi vagy helyi bérletvásárlást a levelező típusú diákigazolvány és a jogviszonyigazolás használatával, mert az egyeztetések alapján a levelező munkarendű diákigazolvány és az ahhoz kiállított jogviszonyigazolás nem jogosít utazási kedvezmény igénybevételére.

 

Az alábbiakban az utaslétszám alapján igénybe vehető utazási kedvezményeket részletezzük:

• A 3 vagy több gyermeket nevelő családok legalább 3 gyermekkel történő utazás esetén (ha a gyermekek 18 éven aluliak; vagy ha a gyermekek 26 éven aluliak, és nappali rendszerű iskolai oktatásban részt vevő tanulók, hallgatók diákigazolványával rendelkeznek) 100 %-os jegykedvezménnyel vehetik igénybe a helyközi közlekedést a feltételek igazolására alkalmas okmány vagy okmányok felmutatásával.

További Híreink