Új szakkörök indulnak iskolánkban

templom 5.b és 6.a

oINDULÓ SZAKKÖRÖK AZ ISKOLÁBAN

 

Iskolánkban 2022. október 1-jétől 3 új szakkör indítását tervezzük:

 

1) Furulya szakkör

            1-8. osztályos tanulók számára. A hangszer használatának tanulása népdalok és ismert dallamok segítségével történik. A furulya szólóhangszerként, de együttesben dallamhangszerként is elterjedt. Sok változata létezik, de kezdő hangszerként az ún. barokk furulyát fogjuk használni. Hasznos a légzéstechnika, hangképzés, fegyelem, rendszeresség, kitartás és figyelem fejlesztéséhez.  Ritmusérzéket és persze szépérzéket fejleszt. Ráadásul gyorsan (néhány hónapos gyakorlással) szép eredmények érhetők el.

            Célunk az iskolai ünnepségek színesebbé tétele, a diákok szerepeltetése ezen alkalmakon. A szakkörösöknek saját hangszerre lesz szükségük (egészségügyi okokból is fontos szempont). A hangszerek közös beszerzését iskolánk vállalja. A későbbiekben a magyar népi furulyázás alapjainak megtanulását is célul tűztük ki a haladó tanulók számára

 

2) Citera szakkör

            4-8. osztályos tanulók és az érdeklődő felnőttek számára is meghirdetjük. Teljesen kezdő szintről indulunk.

            A szakkör célja a hagyományőrzés és utánpótlás nevelés és természetesen fellépések a különböző rendezvényeken.

            A citera világszerte elterjedt népi hangszer, amelyek közt a magyar citerának többféle változata alakult ki (prím-, tenor-,  basszus-, dunántúli hasas, alföldi könyökfejes stb.) Ráckeresztúron néhai Király Antal bácsi készített citerákat, amelyek még biztosan fellelhetők faluszerte.

Korlátozott számban tanuló hangszert tudunk biztosítani a gyakorláshoz. Kérjük, hogy a háztartásokban még fellelhető hangszereket is kutassák fel, és ha kell, a rendbehozásában, felhúrozásában is segítünk! Aki hangszer vásárlást tervez, előtte szintén keressen meg bennünket!

 

3) Tábortűzi gitár szakkör

            A gitár szintén világszerte elterjedt hangszer. Számos műfajban használják a klasszikus és népzenén keresztül a rock és jazz együttesekben is. Igazi sokoldalú hangszer, mert ritmus és kísérő hangszerként, de dallam és szólóhangszerként is elterjedt. Létezik akusztikus és elektromos változatban is. Az akusztikus hangszereknek két fő változata a klasszikus (spanyol) nylon húros gitár, és a western (amerikai) fémhúros.

            A kezdő gitár tanulók számára elsősorban a ritmus- és kísérőhangszer funkciót emeljük ki. Közismert mai (és régebbi) dalok kíséretét tanuljuk meg, akkordokkal és különböző ritmusok pengetésével. Ezen keresztül olyan rutin szerezhető, amellyel a későbbiekben bármely dallamot akkordkísérettel színezhetünk. Felső tagozatos és felnőtt tanulók jelentkezését várjuk.

            A foglalkozásokra saját hangszer szükséges. A szakkört 4-8. osztályos tanulóknak ajánljuk. Kisebbeknek (4-6.oszt) 3/4-es nagyobbaknak (6-8. Oszt.) 4/4-es ajánlott. Aki új hangszer vásárlásában gondolkodik, előtte mindenképpen tájékozódjon, ebben szívesen segítünk tanácsadással!

 

A szakköröket a jelentkezők számától függően indítjuk.

Időpontok:

hétfőn és szerdán 15-17 óra

szakkörvezető: Péter András

 

            A szakkörök díja havonta egységesen 500.-Ft/fő, amely egyúttal adomány az Petőfi Sándor Általános Iskola Alapítványa számára. Évvégén az összegyűlt összeget a szakkörök fejlesztésére, szemléltető eszközök és új hangszerek vásárlására kívánjuk fordítani.

Jelentkezés az iskolatitkárnál 2022. szeptember 30-ig!

Az első foglalkozások október 3-án 15:00 órakor kezdődnek.

További Híreink